Media in beweging : handboek voor de professional. - Musschoot, Iris, ....-; Lombaerts, Bart, ....- (Leuven : LannooCampus, 2017)
Dit boek geeft een ruim overzicht van het Vlaamse mediagebeuren en kijkt ook af en toe over de taalgrens en naar wereldwijde stromingen. De uitgave is bedoeld als "handboek voor de profesional", maar is ook geschikt voor de geïnteresseerde leek. Auteurs Iris Musschoot (docent media aan de Erasmushogeschool Brussel en voorheen o.m. marketingverantwoordelijke voor Canvas en Ketnet) en Bart Lombaerts (hoofdredacteur van het vakblad 'Media Marketing') werden bij het schrijven van het boek bijgestaan door zeven co-auteurs, allen lectoren en docenten marketing en journalistiek, waarvan enkelen ook een staat van dienst hebben als journalist. De auteurs zijn m.a.w. vooral afkomstig uit academische kringen, wat parallel loopt met een nieuwe [lees meer] ontwikkeling in de journalistiek. De beroepsjournalist is nl. niet langer heer en meester in de media. Met enige overdrijving wordt zelfs geopperd, dat de "ouderwetse" journalisten een bedreigde soort zijn geworden. In het zog van de huidige crisis is het bovendien al herstructurering en afvloeiing wat de klok slaat, met beroepsjournalisten als slachtoffers. Zij die blijven, moeten steeds harder en sneller werken, ten nadele van de diepgang, zelfs bij de kwaliteitskranten. Meer en meer worden sociaal slechter beschermde freelancekrachten ingeschakeld. Door de veralgemening en globalizering van de communicatie is er bovendien zelfs sprake van een opmars van zgn. 'burgerjournalisten', die gratis hun diensten aanbieden en zelfs opdringen, zonder waarborg van betrouwbaarheid en zonder benul van de professionele en ethische normen van beroepsjournalisten.
Bestseller - vernieuwde editie
Bevat index