Ethiek en bedrijf - Glorieux, Frederik, ....-; Selis, Noël, ....- (Leuven : LannooCampus, 2016)
In deze toegankelijk geschreven wijsgerige studie reflecteren de auteurs, twee Vlaamse ethiekdocenten aan VIVES te Leuven, op de zogenoemde 'scheidingsthese', met een beroep op Milton Friedman. Deze 'separation thesis' houdt in dat economie en techniek enerzijds en ethiek anderzijds autonome en zelfstandige systemen zijn, die weinig tot geen invloed op elkaar hebben. Voor het waarom van deze scheiding verwijzen zij naar de stromingen van het instrumentalisme en het determinisme. Achtereenvolgens behandelen zij vragen of economie en ethiek wel gescheiden werelden zijn, gaan zij na wat het effect is van de scheidingsthese op bedrijven en onderzoeken zij de relatie tot globalisering, bedrijfscultuur en organisatiestructuur. Tot slot gaan zij als ethici dieper in op de vraag hoe omgegaan moet worden met ethische dilemma's in het moderne bedrijfsleven, dat is gericht op winstmaximalisatie. Naast (filosofische) theorie (onder anderen Aristoteles, Kant en Rawls) nemen zij ook de (ethische) praktijk mee in de vorm van cases en praktijkvoorbeelden. Een boeiend en diepzinnig boek. © NBD Biblion
Keywords: Ethisch ondernemen