Tijd voor muziek : praktisch handboek voor zingen en muzikale vorming - Vrolijk, Roeland, ....-; Aussems, Leo, ....- (Groningen : Noordhoff uitgevers, 2017)
Koningin Maxima riep in juni 2015: 'Een koor op iedere pabo.' Tijd voor muziek sluit aan bij die gedachte. Het boek leert je zingen, je muzikaal te ontwikkelen en handvatten te krijgen om muziekonderwijs te kunnen geven aan kinderen in het basisonderwijs. Waarom kiezen voor Tijd voor Muziek? * praktijkboek met vele handreikingen voor afwisselend muziekonderwijs; * bevat een grote hoeveelheid eigentijdse en diverse liederen; * koppelt muziektheorie aan het zingen van liederen. Tijd voor muziek reikt een gevarieerd, eigentijds en cultureel divers liedrepertoire aan. Het boek koppelt de liederen steeds aan de uitleg van muziektheorie. In het eerste deel van het boek leer je om je zangvaardigheden te ontwikkelen aan de hand van warming-ups en oefeningen voor stemvormende aspecten als houding, adem, articulatie, resonans. Ook kun je gericht werken aan je Engelse spreekvaardigheid met Engelstalige liederen. Het tweede deel richt zich op de muzikale vorming en behandelt uitgebreid de muzikale elementen maat, ritme, melodie, meerstemmigheid, harmonie, vorm en structuur. Ook komen er bekende methodieken aan orde, zoals ritmetaal en handzingen. Het laatste deel biedt een uitgebreid repertoire liederen verdeeld over de onderbouw, middenbouw en de bovenbouw en maakt inzichtelijk hoe de liederen gekoppeld kunnen worden aan thema's in het onderwijs. Tijd voor muziek is ook beschikbaar als e-book. Online ondersteuning Met de code in je nieuwe studieboek heb je twee jaar lang gratis toegang tot het online materiaal bij het boek. Je vindt hier video's voor de ontwikkeling van de eigen zangvaardigheid, geluidsfragmenten, uitleg in beeld en geluid over muziektheorie en uitgebreide praktijktips voor de muziekles op de basisschool. De toegangscode in het boek is persoonsgebonden en eenmalig te gebruiken.
Keywords: Muzikale vorming