Op naar de grote oorlog : Mairi, Elsie en de anderen in Flanders Fields - Vanleene, Patrick, ....- (Koksijde : De Klaproos, 2001)
Van alle ware oorlogsverhalen die zich afspeelden tussen de IJzermonding en de Zwitserse grens zijn er geen die zo tot de verbeelding spreken als die van twee Britse verpleegsters in de Belgische frontlijn. Dit boek steunt op foto's en dagboeken van die Britten en Amerikanen, op hun brieven en hun interviews en op de weerklank van hun menslievendheid in de teksten van tijdgenoten. Wie zich afvraagt hoe mensen zich toen voelden, krijgt hier een antwoord. En wie helden zoekt, vindt er ook. Recensie(s) Patrick Vanleene bekijkt het IJzerfront uit de Eerste Wereldoorlog vanuit een originele hoek: artsen, verpleegsters, gewonden en verminkten. Met name bij de verpleegsters waren Engelsen, Schotten, Amerikanen, Canadezen en Denen in de meerderheid. Vanleene onderzoekt, aan de hand van dagboeken, wat de motieven waren van de vrijwilligsters om naar Flanders Fields te trekken. Verder kijkt hij naar wat vrouwen allemaal moesten doen in Engeland om drie miljoen frontsoldaten te vervangen in landbouw, openbaar vervoer, politie, industrie etc. Het overwicht van Britse verpleegsters was te verklaren doordat het Belgische leger nog maar sinds kort verpleegsters had. Het medische verhaal is niet altijd even boeiend, spannender zijn de verslagen over het dagelijkse leven, de sfeerbeelden van schrijvers zoals Cocteau of wetenschappers zoals Marie Curie. Een woordenlijstje ontbreekt, onterecht want niet iedereen kent woorden als spahi, straw ward etc. Met kaart waarop alle dorpjes te vinden zijn, een thematische, geannoteerde bibliografie en een personen- en plaatsnamenregister. Bij de Engelse en Franse gedichten staat een vertaling. Vele foto's zijn niet eerder gepubliceerd; alleen daarom al is het boek de moeite waard.
Keywords: WO I