Van hygiëne tot infectiepreventie : handboek voor verpleegkundigen en vroedvrouwen - Vande Putte, Mia, ....- (Leuven : Acco, 2017)
Hygiëne en infectiepreventie zijn basiskenmerken van professionele zorgverlening. Een goed inzicht in alle mogelijke infectiebronnen en overdrachtswegen is dan ook cruciaal om besmettingen te voorkomen en te beperken. Dit referentiehandboek voor verpleeg- en vroedkundigen zet alle aspecten van hygiëne en infectiepreventie op didactische wijze uiteen, zowel voor de basiszorg als voor gespecialiseerde handelingen, en dat in de settings van de acute, de chronische en de thuiszorg. Bij elk onderwerp komen verschillende pijlers van kwaliteitszorg aan bod, zoals geschikte materiële voorzieningen, procesbewaking en resultaatopvolging. Het gekoppelde online Sofia-platform biedt een waaier aan digitale verrijking rond onderwerpen als ziekenhuisinfecties, handhygiëne, reiniging, ontsmetting en sterilisatie van oppervlakken, materiaal, instrumenten en levende weefsels. Deze nieuwe editie biedt een grondige actualisering van alle onderwerpen verwant aan hygiëne en infectiepreventie, en integreert de recentste aanbevelingen handhygiëne en preventie van urineweginfecties van de Belgische Hoge Gezondheidsraad (2017). Ook nieuwe ontsmettingsmiddelen en hun toepassingen, en wijzigingen in de problematiek van multiresistente kiemen en het bijbehorende isolatiebeleid komen uitgebreid aan bod.