Trainen : een praktijkgids - De Galan, Karin, ....- (Amsterdam : Pearson Benelux, 2015)
Trainen is een vak, waarin leren en mensen centraal staan; een vak ook dat voortdurend in ontwikkeling is. Voor de trainer betekent dit dat hij voortdurend uitgedaagd wordt om iets nieuws te doen of geconfronteerd wordt met ongekende kanten van zichzelf. Dit boek gaat in op de basics van het trainen. De auteur werkt consequent vanuit de leercyclus van Kolb, een model dat vandaag in het onderwijs erg belangrijk is. Het boek is nadrukkelijk bedoeld als praktijkhandboek voor trainers. Vooreerst bespreekt de auteur hoe de trainer een programma moet ontwikkelen in samenspraak met de opdrachtgever. Daarna behandelt hij het model van Kolb uitvoerig. Vervolgens komen trainersvaardigheden aan bod als inhouden overbrengen, interacties begeleiden en feedbackvaardigheden. In de volgende hoofdstukken bespreekt hij het werken met praktijksimulaties en groepsprocessen. In het laatste hoofdstuk richt hij de aandacht op de persoon zelf van de trainer. Dit is een gids vanuit de praktijk en voor de praktijk. Het is heel didactisch uitgewerkt met systematische uiteenzettingen, stappenplannen, vele illustraties en ervaringsgetuigenissen, en vooral veel bruikbare oefeningen. Deze uitgave steekt duidelijk uit boven het gemiddelde praktijkboek en heeft alles om door trainers als een aanwinst ervaren te worden. Voor de startende trainer een stevig houvast, voor de ervaren trainers een uitdaging. [Guido Cuyvers]
Gids voor het ontwerpen van trainingen en het versterken van het functioneren van de trainer.
Keywords: Competentiemanagement