Wereldorde - Kissinger, Henry (Henry Alfred), 1923-2023 (Houten : Spectrum, 2015)
In Wereldorde neemt Kissinger ons mee op een wereldreis langs de historische opvattingen over de ordening van de wereld. Hoe uiteenlopend deze opvattingen ook zijn, iedere beschaving zag zichzelf als het middelpunt van de wereld en beschouwde de eigen normen en waarden als universele standaard. In onze tijd speelt de internationale politiek zich af op wereldniveau. Tegenstrijdige historische opvattingen over de hoe de wereld in elkaar zit, of zou moeten zitten, komen met elkaar in aanraking. Maar de belangrijke spelers zijn onbekend met elkaars spelregels en een gemeenschappelijk doel is er niet. Wereldorde is een uniek boek waarin Kissinger laat zien hoe oude opvattingen terug te vinden zijn in hedendaagse conflictsituaties en hoe we - mogelijk - tot een vreedzame oplossing kunnen komen.
World order