Want een ezel is een voorbeeldig mens! - Pollet, Frank, 1959- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2015)
Want een ezel is een voorbeeldig mens! opent met een fragment uit het dagboek van Chloé, negen jaar. Het meisje woont met haar tweelingbroers Juul en Cesar, een hond, twee ezels, drie poezen en een kuiken bij haar vader. Haar moeder is enkele jaren geleden overleden. Dat haar vader een nieuwe vriendin heeft, vinden de kinderen maar niks. Frank Pollet geeft vervolgens als een alwetende verteller om het hoofdstuk een blik op een van beide betrokken gezinnen. Ook de meisjes Peeters blijken niet echt enthousiast over de nieuwe vriend van hun moeder. Ze willen hun mama voor zich alleen en willen zeker niet verhuizen. De kinderen bedenken allerlei plannen, verzinnen smoesjes opdat ze niet hoeven te logeren bij [lees meer] de anderen, pesten elkaar opdat alles toch maar bij het oude zou blijven. Zo wordt vaders benzinetank leeggepompt, verstoppen de kinderen een muis in de logeerkamer en duwen de stoere broers een van de meisjes Peeters op een vlot in het water. Het ene na het andere incident stapelt zich op, wat zorgt voor een zekere vaart in het verhaal. Het laatste hoofdstuk is opnieuw een fragment uit Chloés dagboek. Daaruit blijkt — enigszins voorspelbaar — dat de strijdbijl is begraven. Tussen de hoofdstukken door vind je enkele korte intermezzo's over ezels, want Juul, die een beetje ‘anders' is, houdt van zijn ezel Nero en is dol op schrijven. ‘Hij zegt altijd wat hij denkt. Ezels zijn eerlijk', lachte Cesar. ‘Een ezel is een voorbeeldig mens.' Naast de titel bevat het boek nog een aantal andere originele elementen: zo heten de poezen X, Y en Z, de hond heet Ezel en omdat ze geen naam vinden voor het kuikentje noemen ze het Nescio (Latijn voor ‘ik weet het niet).
Het boek is erg toegankelijk en bevat wat humor, zo loopt papa rond ‘als een kip zonder kop. (Kun je dat zeggen over een papa van het mannelijke geslacht? Of moet het een haan zonder kop zijn?)'. Verder vindt Chloé alles nogal ‘wups' en schrijft Juul een ‘mooikei' boek. De kinderen maken lijstjes met ideeën om de ouders uit elkaar te halen en die duiken meermaals op, telkens wat meer afgevinkt. De zwart-witillustraties van Kristina Ruell zijn nogal braaf. Al is het boek vrij voorspelbaar, de uitvergrote thematiek van nieuw samengestelde gezinnen en de hoofdpersonages zorgen voor veel herkenbaarheid.
Als de vader van Cleo, Cesar en Juul verliefd wordt op de moeder van Louise en Amélie, moeten de kinderen daar niets van weten. Maar een gezamenlijke logeerpartij verandert veel. Vanaf ca. 10 jaar.
Keywords: Nieuwsamengestelde gezinnen