Paultje, echt geen jongen - Minne, Brigitte, 1962- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2016)
Een ontroerend verhaal voor tieners over transseksualiteit in een tijd waarin dat onderwerp onbespreekbaar was. Vanaf 12 jaar. De jaren 50 van de vorige eeuw. Paultje heeft een zware steen in zijn buik. Hij wil liever een meisje zijn. Maar dat is niet naar de zin van zijn vader. Hij dwingt zijn zoon in cowboypakjes, overlaadt hem met soldaatjes en ander ‘jongensspeelgoed'. Ook al past Paultje zich aan – hij wil zijn ouders geen verdriet aandoen –, toch blijft diep in hem Paulien wonen. Bij zijn grootmoeder vindt hij een geestverwant. Zij begrijpt zijn pijn. Maar wanneer Paultje 16 jaar is, wordt het dubbelleven hem te veel ...
Paultje, echt geen jongen Ilse Verhulst, 17 juni 2016 Op de schoorsteenmantel van Dokter Lien staan allerlei foto's. Foto's die herinneringen oproepen. Herinneringen aan de jeugd van Lien. Lien, Paulien, die vroeger Paultje was. Paultje groeide op als enig kind van Gerard en Madeleine. Paultje speelde graag met meisjesdingen, droeg graag jurken ... Voor vader Gerard was dit een doorn in het oog. Hij ging ervoor zorgen dat Paultje zou opgroeien als een echte stoere jongen. Gedaan met het betuttelen. Oorlogspelletjes, cowboy en indiaantje spelen, dat gingen ze doen. Paultje probeerde aan de wensen van vader te voldoen. Maar het was een zware last om te dragen. Zijn oma, die aan de rand van het bos woont, bie [lees meer]dt Paultje een luisterend oor. Zij begrijpt Paultje als geen ander. Maar is dan genoeg om de innerlijke strijd die Paultje voert tot rust te brengen? Op de flap van dit boek staart een jongen triestig in de verte. Dit beeld maakt je op slag bedroefd. Het grijpt je aan. Ook de binnenkant van het boek, het verhaal, weet te treffen. Het is heel beeldend en warm geschreven. Je proeft als het ware de sfeer van de jaren '50. Je voelt de twijfel, de last die Paultje met zich meedraagt. Eenvoudig, eerlijk en oprecht wordt dit verhaal hier neergepend. Mooi hoe de auteur zo'n zwaar thema op een warme, ontroerende wijze weet te brengen. Je wordt er even stil van ...
Illustraties van Joris Thys - Vanaf 12-14 jaar
Keywords: Transseksualiteit