Duifje - Misschaert, Inge, 1974-; Van den Berghe, Seppe, 1988- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2016)
Over een dorp dat in tweeën gesplitst wordt door vooroordelen. Dit rijkelijk geïllustreerd prentenboek vertoont veel parallellen met de actuele vluchtelingen-crisis. Vanaf 8 jaar. Zonder is een half dorp. De andere helft heet Met. Met en Zonder hebben ruzie. Al heel lang. Niemand weet meer hoe dat precies kwam. Beer is de zoon van de leider van Zonder. Op een dag ziet hij Dui fje. Ze komt niet uit Met. Ze woont niet in Zonder. Ze is een vreemde. Ze zit daar maar, op de grens van Zonder en Met. Om zich heen maakt ze een kring van stenen. Wanneer de leiders van Met en Zonder haar zien, sturen ze haar weg. Maar ze is nergens welkom ...
Duifje Elke Verhulst, 22 september 2016 Met weinig woorden wordt een mooi verhaal, doorspekt met woordspelingen, verteld. Met (bevolkt door neushoorns) en Zonder (met beren vertegenwoordigd) zijn twee dorpjes die vroeger één geheel vormden. Door een vete vele jaren geleden is het dorp in twee verdeeld. Geen beer of neushoorn die meer weet welke ruzie aan de oorzaak ligt. En dan komt Duifje langs. Ze nestelt zich op de grens tussen Met en Zonder en brengt iets teweeg bij de twee dorpen, al wil niemand haar verwelkomen. De link met de vluchtelingencrisis kan hier gemaakt worden. De zoon van het dorpshoofd van Zonder krijgt een bijzondere band met haar. Maar zelfs hij kan zijn vader er niet van overtuigen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en om zijn volk meer verdraagzaam op te stellen. Maar wanneer Duifje vanaf de kerktoren, waarin ze zich definitief wil installeren, een roerende toespraak geeft, weet zij de harten van velen te raken. Beide leiders beseffen dat de tijd gekomen is om zich te verzoenen. Dit rijkelijk geïllustreerde boek is er een om meerdere keren voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar. De speciale prenten zijn zo sterk dat ze op zichzelf zouden kunnen staan. Het verhaal vormt een uitstekend aanknopingspunt om te praten over de vluchtelingenproblematiek.
Keywords: Vriendschap