Vals nest - Peeters, Beatrijs, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2016)
Een bloedstollend verhaal over hoe samenleven nooit vanzelfsprekend is. Voor young adults vanaf 14 jaar. Over keuzes maken en de gevolgen ervan dragen, je openstellen of afsluiten voor anderen. Beatrijs Peeters legt met een vlijmscherp mes haar personages bloot. Drago wordt opgenomen in een pleeggezin. Hij wil er zich niet thuisvoelen, want dat ziet hij als verraad aan zijn echte ouders. Zijn pleegzus, Lisa, is minder aardig dan iedereen denkt. Zij verbergt veel voor haar ouders, en ziet Drago als een concurrent. Hoe sneller Drago weer vertrekt, hoe beter. De twee jongeren moeten tegen wil en dank samenleven in een huis dat gonst van geheimen en onderdrukte gevoelens.
Vals nest Annelies Boost, 03 februari 2017 De knaloranje cover van 'Vals nest' zet meteen de toon van het verhaal. Op een dag valt Drago plots een volgend pleeggezin binnen en hij weet niet goed wat hij ermee moet. Pleegdochter Lisa woont in hetzelfde gezin en voelt zich bedreigd. Haar veilige nest komt in het gedrang door dit koekoeksjong en dat zint haar niks. Ook Drago heeft zo zijn eigen redenen om zich niet bloot te geven. Vanuit het perspectief van beide jongeren wordt het verhaal verteld, waarbij de boel uiteindelijk volledig ontploft. Welk aandeel heeft wie en hoe is het zo ver kunnen komen ... Dit boek met een fijn formaat en milieuvriendelijk papier nam ik graag ter hand. En de inhoud mag er zijn. De rauwe werkelijkheid van pleegkind zijn en hun gebrek aan basisveiligheid maakt een verplteterende indruk en stemt tot nadenken. Beide hoofdpersonages met elk hun aparte achtergrond worden knap weergegeven. Vooroordelen krijgen hier lik op stuk. Neem ook eens een kijkje op de website van de auteur, zeker een bezoek waard! Graag meer van dit!
Vanaf 12-14 jaar