Samen over een muurtje : 101 gedichten van Geert De Kockere - De Kockere, Geert, 1962- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2014)
Met mooie illustraties door 25 verschillende illustratoren en een aantrekkelijke vormgeving, met halflinnencover en een leeslintje. De bundel kan in de hele lagere school gebruikt worden. Vanaf 5 jaar. Geert De Kockere debuteerde 25 jaar geleden met de poëziebundel Vingers in de jam. Om dit jubileum te vieren, brengt hij een feestelijke poëziebundel uit met 101 nieuwe, ongepubliceerde gedichten, zowel voor heel jonge kinderen als voor de iets oudere bengels. Geert laat zijn fantasie de vrije loop en speelt op zijn gekende wijze met taal. 25 illustratoren met wie Geert in de loop van zijn carrière samenwerkte, maakten elk een paginagrote illustratie voor de bundel. Een hebbeding voor elke poëzieliefhebber.
N Samen over een muurtje lees je 101 gebundelde gedichten van de jubilerende Geert De Kockere. Het is poëzie voor alle leeftijden. De Kockere speelt met taal en woorden. Verschillende invloeden zijn merkbaar: van Van Ostaijen ('De boot, de boot, de boot van over zee…') en Annie M.G. Schmidt tot Maurits Mok ('Een circusbeer had goed gebeerd, was struis en groot en dik van poot'). Dit resulteert in een verfrissend geheel van woord- en taalspelletjes ('Een banaan is krom. En iedereen weet dat. Maar weet je ook hoe dat kromt?'), waarbij de auteur het balanceren van nuances en pointes afwisselt met nonsensgedichten ('Oepeloerepiepelom, wie niet lacht, is iepelpiepeldom!') De stijl is eenvoudig, het rijmschema doorzichtig. De Kockere [lees meer] beperkt zich vaak tot een zichtbare a-b-c-d variatie (aaba of abbcc). Vaak is het poëzie met een glimlach of een grimlach. De illustraties zijn van de hand van 25 verschillende illustratoren die met De Kockere de voorbije 25 jaar samengewerkten, onder wie Geert Vervaecke, Klaas Verplancke, Sabien Clement. De omslag is van Carll Cneut. Het boek oogt ronduit chique en heeft met zijn stoffen rug, de harde kaft, het lintje als bladwijzer en de tekeningen een verzamelwaarde. Met één tot drie gedichten per bladzijde blijft het geheel behapbaar. De Kockere zorgt in Samen over een muurtje altijd voor een pointe en geeft je wat te denken. Zijn taal is eenvoudig en toegankelijk. [Jurgen Demeester] Copyright (c) Vlabin-VBC2014http://www.deleeswelp.be