Zoenen met een selfie : wonderlijke verhalen uit de Vlaamse schilderkunst - Adam, Frank, 1968-; Dombrecht, Bert, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2015)
N dit boek worden negen kunstwerken uit het Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal in Brugge op een originele manier geïnterpreteerd. Wonderlijke verhalen zoals Vaas met snor, Zomerzonnen, Allemansvriend en Mijn vader is de beste beul van Brugge ontsluieren van elk schilderij een geheim. Ze brengen de oude schilderijen naar het heden. Het allergrootste geheim kan alleen worden ontraadseld door de lezer-kijker zelf. Met kunsthistorische duiding!
Zoenen met een selfie Karen Simaeys, 17 december 2015 Dit boek bestaat uit negen korte verhalen/teksten. Elk stuk past bij een kunstwerk uit het Groeningemuseum of het Sint-Janshospitaal in Brugge (De ontdekking van de tekenkunst, Portret van een theoloog met zijn secretaris, Legende van de heilige Ursula, Stilleven met vis, De Leie in Astene of De Distels, De ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal, Het Laatste Avondmaal, Het oordeel van Cambyses en Secret-Reflet). Een fragment uit het werk wordt door een andere, actuele bril bekeken. Thema's als geloof, liefde, filosoferen, verraad, vriendschap, ... passeren allemaal de revue. Moeilijke en misschien zelfs pijnlijk actuele thema's worden op deze manier iets makkelijker bes [lees meer]preekbaar. Na elk verhaal kan je het echte kunstwerk (of een deel ervan) bewonderen. Doordat het kunstwerk na het verhaal komt, blader je hoogstwaarschijnlijk nog eens terug om te vergelijken. Elk verhaal wordt dan ook nog eens in een andere vorm - poëzie, sms, graphic novel, verhaal, ... - gegoten. De smartphone en tablet zijn steeds in de buurt. Achteraan vind je de echte uitleg bij de schilderijen. Het hele boek ziet eruit als een graphic novel: ongetwijfeld een originele manier om oude kunstwerken in de kijker te zetten met een vette knipoog naar de actualiteit. Kunst wordt op deze manier een heel stuk toegankelijker voor de jeugd. Misschien een aanzet om ook eens een museum binnen te stappen. Het is niet het makkelijkste boek, maar zeker wel het proberen waard. 17 december 2015© Pluizer85http://www.pluizer.be
Keywords: Schilderkunst