Ik zie het anders : omgaan met richtingsmoeilijkheden en spiegelen bij kinderen - Litière, Marc, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
Heel wat kinderen hebben in de basisschool – en soms nadien nog- problemen met links-rechtsoriëntatie, het onderscheid te zien tussen b en d, 43 schrijven als 34, problemen hebben met ruimtelijke oriëntatie … Wanneer deze problemen niet tijdig ontdekt worden, kan dit op latere leeftijd allerhande problemen geven. De auteur is er in geslaagd om op een heldere wijze te beschrijven wat ‘richtingsproblemen' en spiegelen bij kinderen eigenlijk betekenen. Hij doet dit aan de hand van vele voorbeelden uit onder meer zijn praktijk als therapeut. Hij geeft in het boek duidelijke antwoorden op volgende vragen: Wat zijn richtingsmoeilijkheden? Welke zijn de signalen van richtingsmoeilijkheden? Hoe ontstaan richtingsmoeilijkheden? Welke zijn de [lees meer] verwante moeilijkheden en problemen? Hoe kun je richtingsproblemen het best aanpakken? Wat zeggen kinderen, ouders en leerkrachten zelf over richtingsmoeilijkheden? Welke oefeningen kan ik aanbieden voor kinderen met richtingsproblemen …? Het deeltje over ‘Hoe we het best richtingsproblemen kunnen aanpakken is zeer praktisch van aard. De auteur geeft haalbare tips voor zowel de ouders, leerkrachten als de begeleiders. Voor de begeleiding van kinderen met richtingsproblemen en problemen met spiegelen gaat hij uit van zes algemene basisprincipes: inzicht en bewustwording, structuur, respect, tijd, positiviteit en communicatie. Deze basisprincipes kunnen evengoed gebruikt worden bij de begeleiding van kinderen met allerhande moeilijkheden. Voor de leerkrachten geeft hij zeer eenvoudige, vaak vanzelfsprekende tips. Meestal zijn het zaken die leerkrachten in hun dagdagelijkse praktijk reeds toepassen. In het voorlaatste deeltje laat de auteur kinderen, ouders en leerkrachten zelf aan het woord. Hij geeft een aantal mooie voorbeelden van hoe kinderen met richtingsproblemen redeneren, hoe ze zich voelen en hoe moeilijk ze het vaak hebben.
Hieraan gekoppeld geeft hij mogelijke reacties van leerkrachten en ouders als ze opmerken dat een kind moeite heeft met richtingsproblemen. De reacties van de ouders die de auteur aanhaalt zijn bijna allen negatief. Zo gaat het over ongeloof, onbegrip, boos worden, negativiteit … Het is spijtig dat de auteur hier niet een aantal ‘opbouwende' reacties vermeldt. In het laatste deel van het boek ‘Oefeningen voor kinderen met richtingsmoeilijkheden' geeft de auteur gesneden brood om aan de slag te gaan met kinderen met richtingsproblemen. Hij doet dit door het bieden van oefenblaadjes voor de kinderen. Het boek wordt besloten met een beknopte literatuurlijst. [Karl Baert] Copyright (c) Vlabin-VBC2012http://www.deleeswolf.be
Gids voor ouders, leerkrachten en begeleiders in het primair en speciaal onderwijs.
Keywords: Leer- en gedragsproblemen