Specifieke vakkennis in lichamelijke opvoeding : een basis voor het leren - Iserbyt, Peter, ....-; Coolkens, Rosalie, ....-; Drijvers, Hannelore (red.), ....- (Leuven : Acco, 2016)
In deze reader, nummer 33 van de reeks ‘Praxis Bewegingsopvoeding', wordt het belang van specifieke vakkennis bij de leraar Lichamelijke Opvoeding (LO) centraal gezet. Specifieke vakkennis katalyseert de ontwikkeling van effectieve leerlijnen en zorgt ervoor dat de leraar vaak voorkomende fouten kan herkennen en remediëren. Deze vakkennis is het exclusieve domein van de leraar en vormt cruciale kennis om effectief onderwijs te verzorgen. In het inleidend artikel worden basisbegrippen geïntroduceerd en gaan we na hoe leraren specifieke vakkennis verwerven. De significante rol van deze kennis op het leren van leerlingen wordt daarna toegelicht op basis van recent wetenschappelijk onderzoek. In de daaropvolgende bijdragen wordt specifieke vakkennis geïntegreerd in praktisch uitgewerkte periode- en lesplannen binnen diverse bewegingsgebieden voor het secundair onderwijs.
Keywords: Bewegingsopvoeding ; didactiek