Economie ontrafeld : van vraag naar oplossing : wegwijs met bouwstenen uit de economie - Dejonghe, Trudo, 1964-; Van Opstal, Wim, ....- (Gent : Academia Press, 2016)
Wie een economische bril op heeft, ziet overal keuzes. Persoonlijke keuzes, zoals een nieuwe job of een riskante belegging, maar ook de relatie tussen die keuzes en productiecapaciteit, arbeidskracht en andere factoren. Economie ontrafeld laat studenten uit het hoger onderwijs kritisch nadenken over die verbanden en begeleidt hen stap voor stap van vraag naar oplossing. Dit handboek werpt nieuw licht op vier concepten die centraal staan in de economie: technologie, schaarste, voorkeuren en strategie. Die complexe fenomenen worden gevat in wiskundige formules en principes, waarmee studenten meteen aan de slag kunnen. Zo leer je bijvoorbeeld analyseren hoe markten werken en hoe overheidsmaatregelen de economie beïnvloeden. Ook specifieke markten, zoals de arbeidsmarkt, komen uitgebreid aan bod. Economie ontrafeld is opgebouwd rond oefeningen. Alle oplossingen staan in het boek, dus je kan deze oefeningen zelfstandig verwerken. Dit is dan ook de ideale gids voor al wie de wiskundige bouwstenen van de economie wil begrijpen en toepassen.