De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later - Vermeersch, Etienne, 1934-2019 (Antwerpen : Houtekiet, 2016)
Vermeersch gaat eerst in op de evolutie van expansiedrang naar milieuproblematiek, met onder meer aandacht voor het westerse vooruitgangsoptimisme, het globaliserend denken en de ecologische benadering. Vervolgens bespreekt hij de ecofilosofie en de milieu-ethiek.
Een kwart eeuw na het verschijnen van dit belangrijke milieufilosofische essay van de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch volgt nu een heruitgave waaraan bewust nauwelijks gesleuteld is (er werden slechts stilistische en een enkele terminologische aanpassing gemaakt). In een eerste deel gaat Vermeersch in op de evolutie van expansiedrang naar milieuproblematiek, met onder meer aandacht voor het westerse vooruitgangsoptimisme, het globaliserend denken en de ecologische benadering. Vervolgens bespreekt de auteur de ecofilosofie en de milieu-ethiek. Als appendix is er een toespraak van Chief Seattle uit 1885. Vermeersch opteerde ervoor om in een voorwoord en naschrift het werk in de huidige context te plaatsen, en te evalueren in hoeverre zijn bevindingen van toen nog steeds gelden. Zijn besluit is dat zijn betoog globaal gezien standhoudt en dat zijn argumenten sindsdien zelfs aan kracht gewonnen hebben. Het productiesysteem van onze welvaart stevent nog steeds af op een langzame maar zekere aftakeling van ons milieu. Enkel een drastische mentaliteitsverandering kan het tij keren. © NBD Biblion
Keywords: Milieufilosofie