Taalontwikkeling op school : handboek voor interactief taalonderwijs - Verhallen, Marianne, 1953-; Walst, Ruud, ....- (Bussum : Coutinho, 2016)
Tweede, herziene en geactualiseerde druk van dit praktische handboek. De uitgave combineert taaltheoretische achtergronden met dagelijkse onderwijspraktijk, waarbij kinderen op actieve wijze bij het taalontwikkelingsproces worden betrokken. De informatie is gebaseerd op een heldere taalvisie: los van de op school gebruikte taalmethode kunnen leidsters of leraren in hun dagelijkse werk met (jongste en jonge) kinderen taalontwikkelingskansen doelbewuster benutten. Er is aandacht voor taalverwerving, drie taalgroeimiddelen: taalaanbod, taalruimte en feedback, waarbij pedagogisch-didactische uitgangspunten als betrokkenheid, begrijpelijkheid en kinderen regelmatig uitdagen door met hen iets boven hun niveau te werken, de basis vormen. In deze tweede druk wordt doelbewust de lijn doorgetrokken naar taalontwikkeling van kinderen in voorschool-situaties. De informatie is helder en leest vlot. Cartoonachtige illustraties wisselen de tekst af. Tekstkaders bieden interessante dan wel extra achtergrondinformatie. In de tekst zijn doorblader- en terugbladerpijlen opgenomen. Oefenstof en concrete uitwerkingen van werkbladen completeren het geheel. Met literatuuropgave en register. Door de jarenlange praktijkervaring van de auteurs is dit een welkome handreiking voor de beroepspraktijk. © NBD Biblion
Handboek voor (aankomende) leerkrachten in het basisonderwijs.
Keywords: Taalverwerving ; kinderen