Het klantenspel. (Zaltbommel : Thema, 2011)
Doel van het spel is blije klanten verzamelen om te winnen! Met als resultaat bewustwording, reflectie, samenwerking, inspiratie, motivatie en klantgedrevenheid.
Service is en blijft mensenwerk. Overal en altijd. In de beleving en de verwachting van de ontvangers van die service, speelt de medewerker van een organisatie een sleutelrol. Met dit spel oefen je de grondhouding van klantgericht denken en handelen en vertaal je die naar concrete actie. Het spel geeft je inzicht in herkenbare situaties met klanten én in hoe je die zelf kunt beïnvloeden. Dat geeft jou en je klanten een goed gevoel over je relatie en zorgt voor wederzijds vertrouwen. Met Het Klantenspel haal je een beknopte training klantvriendelijkheid in huis. - Volledig herziene remake van dit al jaren succesvolle spel over klantgerichtheid - Spelenderwijs oefenen met vakkundig omgaan met klanten - Ook zeer geschikt voor het onderwijs, het spelformat leent zich didactisch gezien uitstekend voor een jongere doelgroep
Ammy Kuiper - korte training klantgerichtheid
3-4 individuele spelers of teams van maximaal 3 personen per team, spelduur: 60 minuten