Tussen centrum en periferie : over de integratie van netwerken tussen hulpverleningsorganisaties - Raeymaeckers, Peter, ....- (Leuven : Acco, 2014)
We kunnen er niet omheen: de term \x91netwerken\x92 duikt steeds meer op in onze algemene woordenschat. Zowel in beleidskringen, als bij sociaal werkers maar ook bij sociale wetenschappers merken we een manifest geloof in de kracht van netwerken. In verschillende rapporten, studiedagen en talrijke symposia weerklinkt vaak de noodkreet dat hulpverleningsorganisaties en dus de hulpverleners die er deel van uitmaken dweilen met de kraan open. Ze worden geconfronteerd met complexe problemen van zeer heterogene doelgroepen waarbij het onmogelijk is om deze vanuit \xE9\xE9n enkele organisatie aan te pakken. Onze samenleving is immers zo turbulent, complex en onvoorspelbaar geworden dat netwerken noodzakelijk zijn om het hoofd te bieden aan deze hedendaagse problemen. Vaak worden netwerken verbonden met een \x91integrale\x92 aanpak van armoede. \x91Samen staan we sterker\x92 lijkt het motto te zijn van diverse initiatieven die op het lokale niveau in een netwerk van hulpverleningsorganisaties de strijd aangaan tegen armoede, kinderarmoede de wereld uithelpen, sociaal innovatieve projecten uit de grond willen stampen of om bij elkaar te zitten om informatie uit te wisselen. Dit boek onderzoekt vier netwerken tussen hulpverleningsorganisaties.
We onderzoeken de factoren die leiden tot een ge\xEFntegreerd en sterk netwerk. Het onderzoek start bij een brede theoretische basis. We construeren een typologie van hulpverleningsorganisaties en behandelen de literatuur over netwerken en netwerk governance. In een volgende deel bespreken we de methode van dit doctoraat. We gaan in op het kwantitatieve luik, namelijk de sociale netwerkanalyse op basis waarvan we de netwerken in kaart brengen. We bespreken tevens de kwalitatieve onderzoeksmethode. In een laatste deel bespreken we de resultaten. We gaan dieper in op de rol van netwerk governance en generalistische hulpverleningsorganisaties. Het boek eindigt met een algemeen besluit waarbij we ingaan op de wetenschappelijke implicaties en enkele kritische bemerkingen. OVER DE AUTEUR Peter Raeymaeckers is doctor in de sociale wetenschappen en is als socioloog verbonden aan OASeS. Hij is daarnaast werkzaam als lector sociaal werk. Deze publicatie is gebaseerd op zijn proefschrift over netwerken tussen hulpverleningsorganisaties. Meer informatie is te verkrijgen op: Peter.Raeymaeckers@uantwerpen.be.
De publicatie is gebaseerd op het proefschrift over netwerken tussen hulpverleningsorganisaties ter verkrijging van de graad van doctor