Soft skills. Hard nodig. : wat ze je later op het werk niet uitleggen - Dockx, Gitte, ....-; Goossens, Tom, ....- (Wommelgem : Van In/De Boeck, 2017)
Net afgestudeerde jongeren zijn massaal op zoek naar werk. Hoe is het gesteld met hun hard skills? Die bezitten ze al. Jongeren zijn meesters in de vakkennis die ze opdoen tijdens hun opleiding. Waar wringt het schoentje dan? Ze schieten tekort insoft skills. Soft skills, de zachte attitude op de werkvloer. Tegelijk zijn soft skills de kwaliteiten die je het hardste nodig hebt om je werk goed te doen. Deadlines respecteren, jezelf flexibel opstellen, omgaan met feedback en kritiek: het zijn maar een paar voorbeelden van skills die je als werknemer moét bezitten. Dat vindt elke werkgever. Van de kleinste kmo tot de grootste multinational. En in eender welke sector. Uit enquêtes blijkt dat werkgevers ervaren dat jongeren die zachte vaardigheden te weinig beheersen. En wat denken de jongeren zelf? Diezelfde studies bewijzen dat ze zichzelf verkeerd inschatten. Zetten ze hun soft skills om in scores, dan geven ze zichzelf vijf keer meer punten dan de score die de werkgevers aan hen geven. Dit boek leert je om je soft skills aan te pakken en om ze juister in te schatten. Daarmee focust Soft skills. Hard nodig op kwaliteiten die in opleidingen al te lang links bleven liggen. En verkleint het de kloof tussen young professionals en hun toekomstige werkgevers.