Klinische kinderneuropsychologie - Swaab, Hanna, ....-; Bouma, Anke, ....-; Hendriksen, Jos, ....-; König, Claudia (red.), ....- (Amsterdam : Boom, 2017)
Klinische kinderneuropsychologie geeft een up-to-date overzicht van de wetenschappelijke inzichten die leiden tot klinisch handelen bij kinderen en adolescenten, vanuit een neuropsychologisch perspectief. Het ontrafelen van de samenhang tussen hersenfuncties en gedrag bij het zich ontwikkelende kind en de opgroeiende adolescent is uitdagend en complex. Een groot aantal vooraanstaande Nederlandse kinderneuropsychologen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit handboek. Zij hebben hun kennis en ervaring op papier gezet om de complexiteit en de dynamiek van de beroepsuitoefening van de klinisch kinderneuropsycholoog voor de lezer toegankelijk te maken. In deze geheel herziene druk zijn de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen verwerkt. De veranderingen die het met verschijnen van de DSM-5 samenhangen zijn in alle hoofdstukken doorgevoerd. Bovendien is er een hoofdstuk over gedragsstoornissen toegevoegd. Hierin wordt een overzicht gegeven van de neuropsychologische kennis in relatie tot de meest voorkomende beelden in de zorg voor kinderen en jeugdigen, zoals agressie en het risico op criminaliteit. Klinische kinderneuropsychologie kreeg de prijs Beste Leerboek 2010-2012 van het Instituut Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Leiden). Het is als naslagwerk uitermate geschikt voor studenten, klinisch (neuro)psychologen, basis- en gz-psychologen, orthopedagogen, kinderneurologen, kinder- en jeugdpsychiaters en kinder- en jeugdartsen.
In het handboek Klinische kinderneuropsychologie, onder redactie van Hanna Swaab, Anke Bouma, Jos Hendriksen en Claudia Köning, wordt de relatie tussen het gedrag van kinderen en de functie van de hersenen behandeld. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de diagnostiek en behandeling van kinderen en adolescenten die gelabeld worden met de gangbare ontwikkelingsstoornissen en leerproblemen. In het kader van een overzichtsvak klinische kinderneuropsychologie kan dit boek nuttig zijn, maar het zal daarnaast voornamelijk bruikbaar zijn voor wie werkt in het veld van de klinische (kinder)neuropsychologie. Na een afbakening van de klinische kinderneuropsychologie krijgen we in een eerste deel een overzicht van de ontwikkeling van de hersenen van [lees meer] kinderen en jongeren, met een speciale aandacht voor de functies die cruciaal zijn voor onze psychische beleving. We hebben het dan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de taal, het geheugen, emotie, intelligentie… In een tweede luik wordt de diagnostiek van al wat met bovenstaande functies verkeerd kan lopen beschreven en volgt een overzicht van behandelingen die voornamelijk uit gestandaardiseerde protocollen of psycho-educatie bestaan. In een derde beweging volgt er een overzicht van de verschillende ontwikkelingsstoornissen waarmee kinderen en jongeren vandaag gediagnosticeerd worden. Hierbij wordt aandacht besteedt aan de meest populaire categorieën vandaag zoals ADHD, autismespectrumstoornissen en de non-verbale leerstoornissen, alsook de minder gekende problemen na een hersentumor of traumatische hersenletsel.
Keywords: Neuropsychologie ; kinderen