Leven zonder filter : mijn ervaring met hoogsensitiviteit - Van Groningen, Fleur, ....- (Amsterdam : Horizon, 2017)
1 op 5 personen is hoogsensitief. Hoe ga je er mee om? een openhartig relaas. Voel jij je anders dan de meeste mensen? Krijg je meer indrukken binnen? Ben je sneller moe? Maar heb je ook meer oog voor detail? Ervaar je intense emoties, voel je anderen makkelijk aan en streef je naar diepgaande contacten? Dan ben jij mogelijk hoogsensitief. Over hoogsensitiviteit is de afgelopen jaren veel onderzoek verricht. De Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron deed diepgravende research naar het fenomeen en ontwikkelde een zelftest. In eigen land bewees VUB-professor Elke Van Hoof dat hoogsensitiviteit wel degelijk bestaat. Beide vrouwen leverden waardevol theoretisch werk, maar over praktische ervaringen met hoogsensiviteit bleek moeilijker informatie te vinden. Tot de Vlaamse columniste en cartooniste Fleur van Groningen op haar blog haar hoogsensitiviteit beschreef. Die teksten werden op drie dagen tijd door meer dan achtduizend mensen gelezen en vormden de aanleiding tot dit boek. In Leven zonder filter vertelt Fleur openhartig en met zelfrelativering over de zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing. Hoe ze ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette, uit schrik voor labels en zweefteven. Tot ze ondervond dat de eigenschap naast nadelen ook voordelen kent. En hoe dit haar carrière, vriendschappen en liefdesleven beïnvloedt. Met dit persoonlijke relaas wil Fleur andere hoogsensitievelingen een riem onder het hart steken: ‘Hopelijk zullen zij zich minder alleen voelen en gesterkt om zichzelf te blijven. Dat ervaar ik vaak als een goede vriendin open en herkenbaar over haar ervaringen vertelt. Moge dit boek zo'n vriendin zijn.'
Keywords: Hoogsensitiviteit; Hooggevoeligheid