Kinderdromen : wat kinderen echt willen voor ze 12 zijn - Adriaenssens, Peter, 1954-; Beeckman, Tinneke, ....-; Callebaut, Jan, 1955-2022; Beel, Veerle, ....- (Tielt : Lanno, 2014)
Het eerste opvoedingsboek door kinderen zélf geschreven 'Wat wil jij zeker doen voor je 12 bent?' Die vraag stelde Ketnet aan Vlaamse kinderen. Maar liefst 100.000 antwoorden kwamen er binnen. Met hun antwoorden houden de kinderen ons een enorme spiegel voor: over de gezinnen waarin ze wonen, over de BFF (Best Friends Forever) die ze zichzelf toewensen, over de kansen die ze willen grijpen en de beperkingen waarmee ze geconfronteerd worden. Soms doen de dromen ons glimlachen. Soms weten we niet wat we ervan moeten denken. En soms is het schrikken. Maar altijd vertellen ze ons iets. Wat leren we nu uit die dromen? Journaliste Veerle Beel gaat op zoek naar antwoorden samen met kinderpsychiater Peter Adriaenssens, filosofe Tinneke Beeckman en media- en marketingspecialist Jan Callebaut. Ze nemen je mee langs de kinderdromen en doorheen de thema's die hen beroeren. Bij elk thema biedt een expert handvaten aan om de leefwereld van kinderen te begrijpen en om hen zo goed mogelijk te steunen en begeleiden in hun ontwikkeling. Zo vertelt rouwspecialist Manu Keirse hoe we het beste reageren als een kind verdriet heeft, geeft Bart Peeters ons een blik achter de schermen van zijn leven als beroemdheid en adviseert pestdeskundige Gie Deboutte ons over hoe we kunnen omgaan met gepeste kinderen.
Op de in een Vlaams tv-programma gestelde vraag aan kinderen wat ze nog zouden willen doen voordat ze twaalf jaar worden, kwamen zeer veel reacties. Al die antwoorden geven een beeld van hoe kinderen vandaag denken over allerlei onderwerpen waar zij mee te maken hebben of krijgen. Over dromen, vrijheid, vriendschap, ouders en grootouders, samen leven en samenleven, pesten, werken, faalangst, verdriet en gemis en over armoede en rijkdom. Elk thema wordt afgesloten met een samenvatting en een analyse van de gegeven antwoorden door een deskundige. Goed leesbaar geschreven boek met veel herkenbare situaties en gedachten van en over kinderen dat zeer geschikt is voor allen die beroepsmatig en/of in de privésfeer met kinderen te maken hebben. Geïllustreerd met paginagrote kleurenfoto's; kleurrijke lay-out. © NBD Biblion
Keywords: Opgroeien