Slik je dat? : wat je niet mag weten over je eten - Blythman, Joanna, ....- ([s.l.] : Bouillon, 2015)
Joanna Blythman is een bekroond onderzoeksjournalist en gezaghebbend commentator op de voedselketen. In eerder verschenen boeken schreef ze over: - de milieu impact van kweekzalm; - discutabele gezondheidsclaims; - de oorzaken van stijgende voedselprijzen; - de toename van obesitas. Ze legt in Swallow this haarfijn uit wat de voedingsindustrie allemaal met ons eten uitspookt. Misschien was je al voorstander van onbewerkt voedsel, en anders ben je dat zeker na het lezen van dit boek. Slik je dat? is de Nederlandse vertaling Enkele quotes uit haar boek: Smaakstoffen Smaakstoffen zijn additieven waarmee onverkoopbare producten toch verkocht kunnen worden aan mensen die denken dat voedsel en drank naar iets smaken waarnaar ze niet smaken Kleurstoffen Helaas voor consumenten die precies willen weten wat ze eten, en gelukkig voor voedselfabrikanten die veel speelruimte krijgen, maakt de EU juridisch geen verschil tussen synthetische en natuurlijke kleurstoffen. Net Echt Imitatie is de kern van de voedingsindustrie. Productontwikkelaars hebben een constante drang om iets te maken dat lìjkt op het origineel. Antioxidanten Ascorbinezuur is de beminnelijke ambassadeur van de antioxidanten en wordt vaak voorgesteld als vitamine C. Maar het is een fabrieksproduct, gemaakt door genetische gemanipuleerde maïs te fermenteren, en in elk geval door er een reeks chemische reacties op los te laten. Vers Voedselfabrikanten doen alles om het moment uit te stellen waarop hun producten hun leeftijd gaan tonen. Die behoefte is altijd sterker dan overwegingen van volksgezondheid. Daarom gebruiken ze allerhande al dan niet giftige conserveermiddelen en rekken daarmee de houdbaarheidsdata op.
‘Wat je niet mag weten over je eten', die ondertitel geeft precies aan waarover het boek gaat. Levensmiddelen verwerkende bedrijven, telers en kwekers doen allerlei zaken met eten om de winstgevendheid te vergroten, om het uiterlijk te verbeteren en om de smaak te laten aansluiten bij het grote publiek. Het eerste deel van dit boek beschrijft hoe de industriële voedselproductie werkt. Wat doen ze en wat zijn de gevolgen. Het tweede deel vertelt wat onderzoek naar de wezenlijke kenmerken van producten heeft opgeleverd. Doordat een zoete smaak mensen stimuleert om meer van hetzelfde te willen – waardoor producenten meer verkopen – is het gebruik en verbeteren van suikervervangers onzinnig. Suiker is slecht voor de mens en de alternatieven zijn niet beter. De moraal is, ontwen je om van zoetheid te houden. De Britse auteur is een bekroond onderzoeksjournaliste en zeer deskundig. Iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding vindt in dit boek veel interessants en nog meer redenen om onbewerkt voedsel te kopen. Met bronnen. © NBD Biblion
Keywords: Voedselveiligheid