Het geheugenpaleis : de vergeten kunst van het onthouden - Foer, Joshua, 1982-; Zwart, Janneke, ....- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2016)
Floreant dendritae! Mogen je grijze cellen floreren! De uitspraak is niet afkomstig van een of ander Latijns dichter of wijsgeer, maar van de Britse geheugengoeroe Tony Buzan, auteur van zelfhulpboeken als Use your Head, Master your Memory en The Mind Map Book. Buzan raakte wereldwijd bekend door een documentaire die in het midden van de jaren zeventig op de BBC werd uitgezonden. Sindsdien reist hij de wereld rond om mensen wereldwijd warm te maken voor zijn overtuiging dat het brein een spier is die met de nodige oefening steeds meer kan. Hij is ook de initiatiefnemer van de in 1991 voor het eerst georganiseerde wereldkampioenschappen geheugen, die in december van dit jaar in China zullen plaatsvinden. In die [lees meer] hoedanigheid is Buzan een van de hoofdrolspelers uit Moonwalking with Einstein: the Art and Science of Remembering Everything van de Amerikaanse wetenschapsjournalist Joshua Foer, broer van de bekende romanschrijver Jonathan Safran Foer. Moonwalking with Einstein is in de VS een bestseller, waarvan de filmrechten intussen voor veel geld over de toonbank gingen. Het boek is in het Nederlands vertaald als Het geheugenpaleis: de vergeten kunst van het onthouden. Joshua Foers boek is minstens twee boeken tegelijk. Het is een populairwetenschappelijk werk over hoe er sinds de oudheid zoal werdnagedacht over het menselijke geheugen en het is tegelijk een documentaireachtig verhaal over hoe de auteur er geleidelijk toe kwam om in 2006 deel te nemen aan de Amerikaanse geheugenkampioenschappen. De lezer krijgt meer van het tweede dan van het eerste — wat de ene zal betreuren, terwijl de andere het boek net daarom goed zal vinden.
Overzicht van de werking en tekortkomingen van het menselijk geheugen en van de verschillende technieken om het geheugen te trainen en feiten te onthouden, mede aan de hand van de eigen ervaringen van de Amerikaanse wetenschapsjournalist.
Keywords: Geheugen