Schilderen op school : een werkboek voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs, ontwikkeld vanuit de vrijeschoolpedagogie - Bruin, Dick, ....-; Lichthart, Attie, ....- (Zeist : Christofoor, 2009)
Een prachtig en inspirerend verzorgde leergang schilderen voor leerlingen van 4 tot 18 jaar, ontwikkeld vanuit de vrijeschoolpedagogie. Na een theoretische verkenning (onder andere didactiek, schildertechniek en -materiaal, kleurgebruik) volgen oefeningen voor de docent, waarna in blokken (groep 1 tot en met 8, middenbouw 1 en 2 en bovenbouw 3 tot en met 6) lesvoorbeelden worden gegeven waarbij gewerkt wordt vanuit het verhaal en de beleving (bijvoorbeeld kleuren beleven en kleurstemmingen benoemen). Uit de inspirerende teksten die goed te volgen zijn, spreekt de passie van de auteurs. Deze combinatie van tekst met de prachtige kleurenfoto's van schildervoorbeelden van kinderen kunnen niet anders dan de brede doelgroep (ouders, leerkrachten basis- en voortgezet onderwijs maar ook beroepsonderwijs en kunsteducatie) motiveren. © NBD Biblion
Schilderen op school is een allesomvattend boek over een doorlopende leerlijn in het schilderen met kinderen vanaf vier jaar. Een boek voor zowel leraren als ouders, waarin ook oudere leerlingen en studenten achtergronden, praktische aanwijzingen, duidelijke oefeningen en een schat aan voorbeelden vinden. ¿Kleuren bewegen het hart van de mens. Zij raken ons. Door het schilderen kunnen we ons innerlijk in beweging en fl exibel houden.¿ ¿Een schilderende klas gonst. Ik verheug me altijd in de levenslust die uit kinderschilderingen spreekt.¿ ¿Schilderen met waterverf op vochtig papier is een werkwijze die kleurbeleving makkelijk dichtbij brengt. Niet alleen voor kinderen, voor iedereen!¿ Schilderen op school is geschreven voor opvoeders en leraren basisonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en kunsteducatie.
Keywords: Schilderen ; basisonderwijs