Psychiatrie : een inleiding. - Nevid, Jeffrey S., 1951-; Rathus, Spencer A., 194?-; Greene, Beverly, ....-; Hoencamp, Erik, ....-; Haffmans, Judith, ....-; De Roeck, Veronique, ....-; Voets, Laurent, ....-; Vos, Willem, ....- (Amsterdam : Pearson Benelux, 2017)
Psychiatrie, een inleiding behandelt sterk uiteenlopende psychische stoornissen, zoals depressie, schizofrenie, anorexia, autisme, paniekstoornis, dementie en ADHD. Op heldere wijze wordt een beeld geschetst van de psychiatrie en haar onderzoeksgebied. Hierbij staan vragen centraal als: Wat is afwijkend gedrag? Hoe ontstaat het? Wat zijn de gevolgen en hoe is het te behandelen? Aan de hand van het DSM-classifi catiesysteem behandelt dit boek verschillende vormen van afwijkend gedrag. Er is niet alleen aandacht voor de symptomen, oorzaken en behandelmethoden van psychische stoornissen, maar ook voor de ervaringen van de mensen die aan deze stoornissen lijden en de gevolgen die ze daarvan ondervinden. De vele klinische voorbeelden en persoonlijke verhalen van patiënten maken de menselijke kant van de psychiatrie zichtbaar. Verschillen in inzicht tussen vakgenoten nodigen studenten uit om kritisch na te denken over uiteenlopende psychiatrische kwesties. De volledige integratie van de DSM-5 in deze editie betekent dat de indeling van de hoofdstukken hier en daar ingrijpend is gewijzigd. In deze editie is bovendien extra gelet op (het voorkomen van) stigmatisering en kritische visies op stoornissen. Daarnaast is extra aandacht besteed aan onder meer het recentste onderzoek op neurowetenschappelijk gebied ten behoeve van de behandeling van ernstige psychische stoornissen en onderzoek naar de vraag of bepaalde geneesmiddelen de effecten van gedragstherapieën bij de behandeling van angststoornissen kunnen versterken
14. Cognitieve stoornissen en stoornissen die samenhangen met ouder worden
Met elektronische bijlagen
Bevat begrippenlijst en indices
Keywords: 606.2 -- Psychiatrie; 606.23 -- Inleidingen - Hand- en leerboeken; 606.23; 616.89.; DSM IV; angststoornissen; dementie; depressie; eetstoornissen; gedragsstoornissen; persoonlijkheidsstoornissen (gez); persoonlijkheidsstoornissen; psychiatrie -- 616.; psychiatrie; psychiatrie; psychiatrie; psychische stoornissen; psychische stoornissen; schizofrenie; seksuele stoornissen; slaapstoornissen; stemmingsstoornissen; stress; verslaving