Neurologische aandoeningen : klinisch en functioneel onderzoek - De Weerdt, Willy, ....- (Leuven : Acco, 2017)
Dit boek wil geen etiologische diagnose stellen, maar wel een functioneel bilan formuleren. De auteur gaat met andere woorden in op de betekenis van de symptomen met betrekking tot het dagelijks functioneren van de patiënt. Dat zal er ongetwijfeld toe bijdragen dat de begeleider gepaster reageert op problemen van sensometorische, cognitieve en perceptuele aard. Het is de bedoeling van de auteur de lezer erop te wijzen dat talrijke neurologische aandoeningen wel degelijk behandeld kunnen worden. De cursus heeft aandacht voor het eerste contact met de patiënt en gezinsleden; spraak- en taalstoornissen; het algemeen onderzoek van hoofd, nek, wervelzuil en lichaamshouding; de craniale zenuwen; het motorische systeem; de sensorische stoornissen met schema's die de geleidingsfuncties van het ruggenmerg en hoger gelegen centra 'inzichtelijk' weergeven; praxie-, gnosie- en lichaamsschemastoornissen; en problemen met oriëntatie in de ruimte, tijdsbesef, geheugenstoornissen, en de algemene mentale toestand. Een korte gestandaardiseerde vragenlijst helpt bij deze opdracht. Bij het boek zit een interactieve cd-rom die de volledige tekst bevat, naast videoclips die het klinische onderzoek illustreren en ook een beeld geven van de diverse neurologische uitvallen. Het schijfje test de lezer actief bij het leerproces en is voorzien van zoekfuncties met trefwoorden.
Eerder verschenen o.d.t.: Patiënten met neurologische aandoeningen. Dl. 1: Handleiding voor het functioneel onderzoek (2001)
Keywords: Neurologie