Bondgenoten : hoe familieleden en hulpverleners in de psychiatrie samen kunnen optrekken - Klaassen, Henk-Willem, ....- (Amsterdam : Boom, 2014)
In de geestelijke gezondheidszorg is er steeds meer steun voor de gedachte dat het goed en zelfs noodzakelijk is de familie van de cliënten bij de behandeling te betrekken. Bondgenoten gaat, anders dan de bestaande literatuur, in op de dagelijkse praktijk van hulpverleners en familieleden aan de hand van een aantal uiteenlopende, maar veelvoorkomende situaties. Per situatie worden verschillende aspecten van samenwerking belicht en besproken, steeds afgesloten met tips en handreikingen voor verdieping, zowel voor familieleden als voor hulpverleners. Henk-Willem Klaassen is sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. Hij is werkzaam in de langdurende/maatschappelijke psychiatrie. Ook is hij (freelance)docent aan de SPV-opleiding van de Hogeschool van Amsterdam.
Vanaf januari 2015 is er extra noodzaak voor participatie en mantelzorg, ook in de geestelijke hulpverlening. Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht is hoe familieleden betrokken kunnen worden bij een psychiatrische behandeling. Onlangs verschenen er al boeken van de psychiater Van Meekeren, nu is er een meer praktisch boek van de sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Klaassen. Het eerste deel bevat zestien casussen van intake tot genezing, gevolgd door het tweede deel met opnieuw casuïstiek maar nu met theoretische verdieping. De auteur, die ook vanuit zijn eigen ervaring schrijft, is praktisch, enthousiast en kent geen mislukkingen. De triade hulpverlener-cliënt-familie is het ideale model. Het boek is voor de leek droog en teveel een studieboek en voor de professional wat oppervlakkig. Wel een aanrader voor opleidingen van sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen (hbo-niveau) en maatschappelijk werkenden.
Keywords: Mantelzorg ; psychiatrische patiënten