Over het leven : inleefboek armoede - Stollman, Anneleen, ....-; Valijs, Wendy, ....-; Medaer, Wouter, ....- (Leuven : Acco, 2017)
Hoe leef je als gezin met een krap budget? Wat betekent het om altijd tellend door de supermarkt te lopen? Een doktersbezoek te moeten uitstellen? Honderd keer neen te moeten zeggen tegen je kind? Geen internet te hebben? Altijd maar afhankelijk te zijn van anderen? Anneleen Stollman en Wendy Valijs namen deel aan een inleefweek armoede. Ze ondervonden dat armoede niet alleen je portemonnee, maar ook je gedachten beïnvloedt. Gegrepen door deze ervaring, zochten ze mensen op die in armoede leven en luisterden ze naar hun verhaal. In dit boek ontmoet je Rik, Rachid, Anna, Cindy, Robert, Danny, Nathalja en Ingrid. Zij vertellen hoe ze dag in dag uit knokken om het hoofd boven water te houden. Je leest ook mee in het dagboek van deelnemers aan een inleefweek, die een week lang probeerden rond te komen met een uitkering. Omdat er veel manieren zijn om naar armoede te kijken. Omdat het makkelijk is om in clichés te denken. Omdat vooroordelen en cijfers het debat over armoede domineren. Omdat een gesprek of verhaal een plek kan zijn om los te komen van wat we denken te kennen. Daarom en om zoveel andere redenen moest dit loslaten-en-weer-vastnemen-boek er komen.
Keywords: Armoede ; Vlaanderen