Medische communicatie en etnische diversiteit - Wolf, Bart, ....-; Dahhan, Nordin, ....- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2014)
Goede communicatie leidt tot betere zorg, daarover is iedereen het wel eens. Veel zorgverleners blijken echter problemen te ondervinden bij de communicatie, vooral met patiënten uit een andere cultuur. Ze krijgen daarbij te maken met denkbeelden en verwachtingen waaraan zij vanuit hun culturele achtergrond niet gewend zijn. De vraag is dan niet zo zeer wát er in de communicatie met deze patiëntengroep moet verbeteren, maar de wijze waaróp dat moet gebeuren. Daarover gaat dit boek. Medische communicatie en etnische diversiteit biedt (para)medici praktische handvatten om de zorg voor en communicatie met migranten te verbeteren. Daarbij moet niet (langer) op de eigen intuïtie worden vertrouwd, maar actief worden geëxploreerd wat de gedachten, gevoelens en verwachtingen van de patiënt zijn. De uitgave omvat twee delen. Het eerste deel - Diversiteit in de zorg - gaat in op de kwaliteit van zorg voor migranten en interculturele zorgverlening. In het tweede deel - Communicatie in een etnisch diverse context - ligt het accent op interculturele communicatie en consultvoering, en komen medisch-ethische dilemma's aan de orde. De uitgave onderscheidt zich van reeds bestaande literatuur door compactheid, toegankelijkheid en directe toepasbaarheid voor zowel de academisch geschoolde als de paramedische beroepsgroep. Bart Wolf en Nordin Dahhan zijn beide kinderarts in Amsterdam. Zij houden zich bezig met de verbetering van de opleiding van medisch specialisten op het gebied van interculturele communicatie en etnische diversiteit.
Keywords: Interculturele communicatie ; gezondheidszorg