Kleine gids voor psychiatrische ziektebeelden - Bervoets, Chris, ....- (Brugge : Vanden Broele, 2016)
Hoe kan ik psychiatrische problemen herkennen? Hoe reageer ik als hulpverlener of naaste wanneer ik geconfronteerd word met een psychiatrische patiënt? Naar wie kan ik mensen met geestelijke gezondheidsproblemen doorverwijzen? Het zijn maar enkele van de vele concrete vragen waarop deze gids boek heldere antwoorden formuleert. Op een overzichtelijke en beknopte manier bespreken de auteurs veel voorkomende psychiatrische ziektebeelden. U leest voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en krijgt handige tips om nog beter om te gaan met cliënten die een bepaald ziektebeeld vertonen. Ook heikele thema's zoals gedwongen opname en lastig of ongewenst gedrag komen aan bod. De opgenomen informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in een voor iedereen begrijpbare taal voorgesteld. De uitgave is aan zijn tweede editie toe (oorspronkelijke titel: ‘Eerste hulp bij cliënten met psychiatrische problemen', 2011) en werd geactualiseerd naar aanleiding van wetenschappelijke en maatschappelijke evoluties in het vakgebied. De tekst werd afgestemd op DSM5, dat de meest recente opsomming van alle op dit moment “aanvaarde” psychiatrische aandoeningen geeft. Ook de laatste ontwikkelingen in de organisatie van de zorg komen aan bod. Zo belichten de auteurs Artikel 107 van de wet op de ziekenhuizen en andere verzorgingsinrichtingen, dat moet zorgen voor de vermaatschappelijking binnen de geestelijke gezondheidszorg. In deze nieuwe editie zijn ook de adressen voor doorverwijzing gevoelig uitgebreid en geactualiseerd. De kleine gids voor psychiatrische ziektebeelden richt zich enerzijds tot hulpverleners die in hun dagelijkse praktijk geconfronteerd worden met mensen met grote of kleine mentale problemen. Anderzijds vormt deze uitgave een leerrijke leidraad voor iedereen die meer wil weten over psychiatrische ziektebeelden.
Keywords: Psychiatrische patiënten