Ubuntu en Nelson Mandela : Afrikaanse filosofie van verzoening - Haenen, Henk, ....- (Best : Damon, 2016)
'Ubuntu en Nelson Mandela - Afrikaanse filosofie van verzoening' biedt de lezer een introductie in de Afrikaanse 'ubuntu'-filosofie en behandelt de invloed van deze filosofie op de verzoeningspolitiek van Nelson Mandela. 'Ubuntu'-filosofie is een Afrikaanse filosofie van het 'wij'. Spirituele levenskracht verbindt in deze filosofie de mens intens met zijn gemeenschap en de natuur. De werkelijkheid is een dynamiek van op elkaar inwerkende krachten. Nelson Mandela raakte tijdens zijn jeugd met 'ubuntu' vertrouwd. Als leider van de bevrijdingsbeweging ANC erkende hij het grote belang van 'ubuntu' voor zijn politieke en maatschappelijke visie. Zijn streven naar verzoening van de bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika, om het discriminerende systeem van Apartheid te overwinnen, was door 'ubuntu-filosofie' geïnspireerd. Tussen zijn vrijlating in 1990 en de eerste non-raciale verkiezingen in 1994 balanceerde Zuid-Afrika op de rand van een bloedige burgeroorlog. Met geduld en vasthoudendheid wist Mandela echter zijn verzoeningsstrategie door te zetten en een catastrofe te voorkomen. Zijn voorbeeld van verzoeningspolitiek is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor het oplossen van nationale en internationale conflicten
Keywords: Ubuntu (filosofie) ; Mandela, Nelson