Lezen met de leessandwich : 8000 ideeën voor werken met teksten - De Vos, Bert, ....-; Pronk, Marieken, ....- (Meppel : Ten Brink, 2017)
Begrijpend lezen gaat over het begrijpen van teksten. Op school is dat vaak de tekst in het schoolboek. Leerlingen zijn niet zomaar nieuwsgierig en zijn sowieso niet nieuwsgierig naar de leerinhouden van álle vakken. De leerkracht moet activiteiten bedenken waardoor leerlingen de teksten met een basale interesse gaan lezen. Dat is een van de grootste kunsten van het leraarschap: zorgen dat leerlingen nieuwsgierigheid opbouwen voor je vak. Alleen als je een tekst wilt lezen en begrijpen, gaat de kennisopbouw lopen. Bij de lessen Nederlands heeft begrijpend lezen ook nog een andere betekenis. De leerkracht Nederlands is in principe niet zo geïnteresseerd waar de tekst over gaat, maar in het opbouwen van leesvaardigheid van leerlingen. In de praktijk van alle dag is het lezen en begrijpen van teksten vaak: opdrachten maken bij teksten. Leerlingen zijn bezig om het goede antwoord in hun schrift te krijgen. En zo worden de lessen begrijpend lezen en de lessen met vakteksten niet de meest flitsende lessen. En vooral: zo worden er kansen gemist om leerlingen met uitdaging aan de leerstof te laten werken. De leessandwich is gemaakt om lezen boeiend te maken en leerlingen met meer interesse en meer resultaat te laten lezen. De leessandwich is er voor leerkrachten Nederlands en docenten van andere vakken waarin teksten een rol spelen bij het leren. Het geldt net zo goed voor docenten in het basisonderwijs in hun rol als taaldocent en docent wereldoriëntatie. De achterliggende ideeën gelden voor alle leeftijden. De opdrachten zijn – toegespitst op de leeftijd – voor zowel basis- als secundair onderwijs uitvoerbaar.
Keywords: Lezen ; didactiek