Sportbeleid in Nederland : van vereniging tot rijksoverheid - Cobussen, Sanne, ....-; Puyt, Erik, ....-; Van de Ven, Arnoud, ....- (Bussum : Coutinho, 2015)
Docenten aan de diverse sportopleidingen hebben al jaren als uitdaging om de algemene studieboeken over beleidsvorming toe te passen op de sportsector. Sportbeleid in Nederland voorziet in de behoefte aan een basisboek over beleid, toegespitst op sport. In Sportbeleid in Nederland wordt in drie delen de rode draad in het Nederlandse sportbeleid geschetst. Deel 1 vormt de basis met de definitie van sport, uitleg over beleid en de geschiedenis van Nederlands sportbeleid. In deel 2 wordt de klassieke beleidscyclus besproken. De theorie wordt gepresenteerd met de sportvereniging als uitgangspunt. Dit vergroot de herkenbaarheid en zo kunnen studenten direct beginnen het geleerde in te zetten in bestuurlijke of organisatorische rollen. Deel 3 beschrijft de beleidscyclus bij de sportvereniging, gemeenten, de rijksoverheid, de sportbonden en NOC*NSF en de fitnesssector. Daarnaast worden de beleidsuitdagingen voor de nabije toekomst voor al deze organisaties beschreven. Op de bijbehorende docentenwebsite staan PowerPoints, antwoorden op de vragen uit het boek, toetsvragen en een casus over de Atletiekunie. Sportbeleid in Nederland is geschreven voor studenten van hbo-sportopleidingen. Daarnaast kunnen ambtenaren en bestuurders, vrijwilligers en professionals in de sport dit boek voor zelfstudie gebruiken. Sanne Cobussen, Erik Puyt en Arnoud van de Ven zijn docent bij HAN Sport en Bewegen. Erik Puyt is daarnaast beleidsadviseur bij Sportservice Noord-Holland.