Decubitus te lijf : handboek decubituspreventie voor verpleegkundigen - Poot, E., ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2008)
Decubitus (doorliggen) vormt een groot probleem binnen de gezondheidszorg. Het komt veel voor, leidt tot veel ongemak en pijn bij de patiënt en tot grote kosten voor de gezondheidszorg. De laatste jaren is de kennis over decubitus fors toegenomen. Het handboek Decubitus te lijf biedt verpleegkundigen een up¿to¿date overzicht van alle relevante informatie over dit onderwerp. In Decubitus te lijf wordt preventie van decubitus behandeld vanuit de rol van zorgverlener, professional, regisseur en werknemer. Het boek bevat een vakinhoudelijk en een algemeen gedeelte. In het eerste deel staat de preventie en behandeling van decubitus centraal. Aan de orde komen onder andere prevalentie, diagnostiek, wondzorg en ketenzorg. In het tweede deel wordt ingegaan op andere aspecten waarmee verpleegkundigen en verzorgenden te maken krijgen, zoals kwaliteit van zorg, EPD, patiëntveiligheid, registratie/statistiek, evidence¿based practice en wet¿ en regelgeving. Kernbegrippen worden uitgelegd aan de hand van illustratieve voorbeelden en inspirerende casuïstiek.
Red. Else Poot, Joke Mintjes-de Groot, Jan Weststrate en anderen