Gezondheidseconomie voor niet-economen : een inleiding tot de begrippen, methoden en valkuilen van de gezondheidseconomische evaluatie - Annemans, Lieven, 1964- (Gent : Academia Press, 2016)
Dit boek heeft twee doelstellingen. Ten eerste wil het een positieve visie overbrengen omtrent de rol van het economisch denken in de gezondheidszorg. Economie staat te veel synoniem met besparen en financiële druk. Economie gaat echter over het optimaal besteden van de beschikbare financiële middelen. Een goede toepassing van het economisch denken in de gezondheidszorg houdt in dat men de gezondheidssector als een productieve sector beschouwt, met als doel gezondheid te produceren, door ervoor te zorgen dat mensen langer en gezonder leven. Maar wie zegt "productief" zegt ook "productiviteit": de maatschappij moet met de beschikbare middelen trachten zoveel mogelijk aan gezondheid te winnen, en daarom moet men voorrang geven aan interventies (preventief of curatief) die per geïnvesteerde euro het meest gezondheid opleveren. De methode die gehanteerd wordt bij het maken van dergelijke keuzes, is de gezondheidseconomische evaluatie.En dat brengt ons bij de tweede doelstelling van het boek, met name deze methode van gezondheidseconomische evaluatie uitdiepen en uitleggen. Steeds meer worden niet-economen geconfronteerd met resultaten van dergelijke evaluaties, bv. in medische tijdschriften. Maar ze slaan die artikels vaak over, want onbekend is onbemind. Dit boek wil daar wat aan doen. Op die manier worden niet-economen gewapend om mee te praten en in debat te treden over de keuzes in de zorg.