Onder mijn matras de erwt : gedichten & portretten - van Lieshout, Ted (Theodorus Adrianus), 1955- (Amsterdam : Leopold, 2017)
‘Ik speelde dat ik moeder was met al mijn vijftien poppen Ze maakten telkens ruzie en daar moesten ze mee stoppen! Vijftien poppen op een rij, allemaal zijn ze van mij. De pop die ik het laatst kreeg, die hield niet echt van mij. Ze ging er al meteen vandoor toen ik er iets van zei. Veertien poppen op een rij, allemaal zijn ze van mij.' De poppen gaan eruit. Papa ook trouwens (nieuwe vriendin). Moeder vliegt uit (nieuwe vriend). Oma blijft, maar voor hoelang? En wat komt ervoor in de plaats? Véél te weinig en tegelijkertijd véél te veel. Dichter Ted van Lieshout schetst in Onder mijn matras de erwt het leven van een meisje dat langzaam maar zeker haar kinderjaren opruimt. Hij maakte er bijzondere portretten bij... van poppen! Over het werk van Ted van Lieshout: Rond vierkant vierkant rond is een boek als een draaimolen: vrolijk, kleurrijk en duizelingwekkend. – Poëziekrant Driedelig paard vernieuwt, verrast en inspireert op alle fronten. – Trouw Gedichten, zo mooi dat je ze graag levensgroot aan je muur zou hangen. – NRC Handelsblad (flaptekst)
Keywords: Poëzie