Rond vierkant vierkant rond : de beeldsonnetten - van Lieshout, Ted (Theodorus Adrianus), 1955- (Amsterdam : Leopold, 2016)
Cursus dichten in woord en veel beelden. Met aandacht voor beeldsonnetten: wat zijn dat en hoe maak je ze zelf? Met kleurenfoto's van bv. een sonnet van bloemen of fietsen en informatie over poëzie. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. - Dit is een kunstboek en een cursus poëzie in één. De 'beeldsonnetten' van Ted van Lieshout voldoen aan de regels van het sonnet, maar zijn gemaakt met beelden in plaats van met woorden. Sonnetten als het spruitjessonnet, fietsbelsonnet en borrelnootjessonnet volgen het patroon van veertien regels, vier strofen en rijm (gelijke beelden) aan het eind. Soms laat Van Lieshout woord en beeld met elkaar in gesprek gaan. Hij neemt de lezer mee in zijn creatieve spel en nodigt hem uit om ook zelf met beelden en woorden te experimenteren. Aan de hand van (geschreven) gedichten en verhaaltjes demonstreert hij rijmvormen en poëtische principes en laat hij zien hoe vorm en inhoud elkaar beïnvloeden. Hierbij stelt hij technische begrippen als 'elisie' en 'enjambement' als speltactieken aan de orde. Voorbeelden maken duidelijk hoe de vorm de betekenis extra goed uit kan laten komen, maar ook ten koste kan gaan van de inhoud, bijvoorbeeld door rijmdwang. Een boek dat kinderen een kijkje gunt in het hoofd van een dichter en kunstenaar en het plezier laat voelen van het creatieve proces. Voor 'Driedelig paard'* (2012,) waarin ook sonnetten staan, ontving de auteur de Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Ook goed bruikbaar op school. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.
Bekroond met een Zilveren Griffel 2016
Keywords: Visuele poëzie