Krullenbol : muziek. (Brugge : Die Keure, 2017)
3+ De nadruk ligt op grootmotorische bewegingen en bewegingen met beide lichaamshelften tegelijkertijd. De kinderen werken meestal verticaal of rechtstaand aan de tafel. De bewegingen worden nog hoofdzakelijk vanuit de schouders gestuurd. De kinderen maken kennis met verschillende basisbewegingen. Op muziek bewegen de kinderen in de ruimte en er wordt al geoefend met het achterlaten van een spoor op een schrijfoppervlak. Kinderen leren de samenhang voelen tussen lichamelijke bewegingen en het maken van bewegingen op papier. activiteitenboek 2 4+ De kinderen maken kennis met de stop-draai-start vaardigheid. De kinderen leren hoeken maken en tekenen van stip naar stip. Ook de gebogen heen- en weergaande lijnvorming komen aan bod. Beide lichaamshelften worden gestimuleerd. Symmetrisch tekenen blijft heel belangrijk. De kinderen leren de figuurmiddenlijn kruisen. Er wordt hoofdzakelijk in de lucht en op grote schrijfoppervlakken gewerkt. Bij zittende activiteiten krijgt de schrijfhouding meer aandacht. activiteitenboek 3 5+ Schrijfpatronen vormen de rode draad. Er wordt veel aandacht besteed aan de schrijfhouding. Wanneer de motorische ontwikkeling het toelaat, wordt gestreefd naar een fijnere motorische sturing, zodat de kinderen met plezier de stap naar het eerste leerjaar kunnen zetten. Thema's Krullenbol bestaat bij de drie leeftijdsgroepen telkens uit vijf thema's, die op hun beurt een reeks hoofdstukken bundelen. In elk hoofdstuk wordt een basisbeweging, een vorm of patroon behandeld. De schrijfvaardigheden komen doorheen de verschillende thema's meermaals aan bod. Het aanbod is heel ruim. Je biedt gemakkelijk activiteiten op maat aan. Herfst Koude dagen Feest Daar is de zon Allerlei
Muziek vormt de rode draad doorheen Krullenbol. De bij de activiteiten horende liedjes, versjes en instrumentale nummers zijn per leeftijdsgroep gebundeld op twee cd's. Je vindt de partituren bij de liedjes op De Leraarskamer.
Keywords: Schrijven ; Kleuteronderwijs -- Didactiek