KLaar om te schrijven? : WRITIC - van Hartingsveldt, Margo, ....-; De Vries, Liesbeth, ....- (Amsterdam : Hogeschool van Amsterdam, 2016)
P.32_BoekIndruk_HJK april 2017_WRITICDit boek is vooral geschikt voor leerkrachten in de onderbouw die zich willen verdiepen in de theoretische achtergronden van het schrijven. De auteurs van het boek presenteren een onderzoek onder 705 leerlingen die meewerkten aan de methode Writing Readiness Inventary Tool In Context (WRITIC). Deze methodiek kenmerkt zich door een opbouw in schrijfvaardigheden. Het begint met writing readiness (een voorfase van het schrijven). Hierin gaat het om orthografische codering, fijn motorische coördinatie en visueel motorische integratie. Kinderen leren taal via de hand (p. 19). Dan volgt de fase van het schrijven van tekens en tenslotte de fase van teksten schrijven. Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 behandelt de theorie, deel 2 gaat over bij leerlingen afgenomen assessments en in deel 3 staat het advies. De aanbevelingen in deel 3 zijn bestemd voor leerkrachten, remedial teachers en ouders. In hoofdstuk 10 vind je praktische tips voor in de klas. Genoemd worden: varieer het lesaanbod, geef gerichte feedback en benoem succeservaringen, geef inspirerende voorbeelden en blijf continu aandacht besteden aan de zithouding en de pengreep
Keywords: Schrijftechnieken