Talent van morgen : groeimindset als basis voor talentontwikkeling - Heuvingh, Bart, ....-; Van der Heide, Marco, ....- (Nieuwegein : Arko Sports Media, 2017)
GROEIMINDSET ALS BASIS VOOR TALENTONTWIKKELING Als trainer/coach help je sporters zich te ontwikkelen tot een betere versie van zichzelf. Om die ontwikkeling te versnellen, helpt het enorm als sporters zelf sterk geloven in de ontwikkelbaarheid van hun eigen talent en vaardigheden. De overtuiging die ze hebben over de rek die er in hun kwaliteiten zit, bepaalt voor een groot deel hun gedrag als sporter. Een sporter met een sterk geloof in ontwikkelbaarheid - een groeimindset - stelt vaker leerdoelen, leert meer van fouten, toont meer inzet, staat meer open voor kritiek, vraagt de trainer/ coach vaker om hulp en advies, ervaart minder stress op belangrijke momenten en neemt meer verantwoordelijkheid voor zijn eigen leerproces dan een sporter met een statische mindset. Het is dan ook goed nieuws dat een groeimindset kan worden aangeleerd. Dat is wetenschappelijk aangetoond en blijkt dagelijks in de praktijk. Talent van morgen staat daarom vol manieren waarop jij als trainer/coach het geloof in de ontwikkelbaarheid van talent en vaardigheden bij sporters kunt vergroten. Overigens is het stimuleren van een groeimindset niet alleen relevant in de sportwereld. Ook in de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en op vele andere vlakken vormt geloof in ontwikkelbaarheid de basis voor verbetering. Want ontwikkeling begint altijd met het besef dat je als sporter, docent, opvoeder, manager of ondernemer beter kunt worden in wat je doet!
Keywords: Sportpsychologie