Van aanleg naar intelligentie : het sporttalent in ontwikkeling - Jonker, Laura, ....- (Nieuwegein : Arko Sports Media, 2017)
Dit boek geeft je op een toegankelijke manier inzage in de theorie van zelfregulatie. Sporthelden als Ireen Wüst, Pieter van den Hoogenband en Dennis Bergkamp blonken niet alleen uit in hun sport, maar deden het op school ook erg goed. Zelfregulatie blijkt een belangrijke schakel te zijn voor deze combinatie. Succesvolle sporttalenten werken namelijk doelgericht aan hun ontwikkeling en nemen daar ook hun verantwoordelijkheden voor. Ze geven aan meer te reflecteren op hun eigen sterke en zwakke kanten, en organiseren hun eigen omgeving op zo'n manier dat ze het maximale uit zichzelf kunnen halen. Ze durven fouten te maken en leren daarvan. In feite nemen ze zelf de regie en voor velen blijkt dat een succesvolle route naar de top. In dit boek wordt uitgelegd wat zelfregulatie is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Het boek is gebaseerd op onderzoek bij 12- tot 18-jarige sporttalenten, maar is eigenlijk relevant voor iedereen die efficiënter met zijn tijd om wil leren gaan! Het boek geeft antwoord op de vragen: Zijn er bepaalde eigenschappen die kunnen verklaren hoe sporttalenten het vaak voor elkaar krijgen om ook goed te presteren op school? Draagt sport bij aan de ontwikkeling van zelfregulatieve vaardigheden? Kunnen we met zelfregulatie voorspellen wie de top gaat halen? Kunnen we zelfregulatie herkennen en trainen? Hoe zit dat eigenlijk met de huidige digitale generatie van sporttalenten? Een must read om efficiënt met je tijd om te gaan en toch optimaal te presteren!
Keywords: Sportpsychologie