Vertaalde verbeelding : muzische inspiratie voor taalstimulering in de meertalige klas - Reekmans, Karen, ....-; Roden, Catherine, ....-; Nauwelaerts, Kris, ....- (Antwerpen : Garant, 2017)
Dit boek is een inspiratiebron om taal aan te leren met muzische werkvormen. Door in te zetten op de raakvlakken tussen taal, actief leren, beeld, muziek en drama zijn activerende werkvormen ontwikkeld waarin interactie en samenwerking tussen leerlingen centraal staan. Voor elk van deze domeinen is er een handleiding voorzien. De muzische workshops zijn gecreëerd binnen het onderzoeksproject taalCULTuur in een unieke samenwerking tussen de departementen Education, MAD School of Arts en Music van de Hogeschool PXL in Hasselt. De auteurs zijn lector-onderzoeker aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Karen Reekmans geeft vakdidactiek vroeg vreemdetalenonderwijs en meertaligheid aan de lerarenopleiding PXL-Education lager en kleuteronderwijs. Verder begeleidt ze studenten die stage lopen in het immersieonderwijs Nederlands in Luik en is ze verbonden aan PXL-Research voor praktijkgericht onderzoek over schooltaal Nederlands als tweede taal in meertalige klassen. Catherine Roden geeft vakdidactiek wetenschappen en techniek aan de lerarenopleiding PXL-Education lager onderwijs. Verder is ze LEGO® Education Academy Certified Trainer. Kris Nauwelaerts geeft illustratieve vormgeving aan de PXL-MAD School of Arts. Hij behaalde in 2015 een doctoraat in de beeldende kunsten met het proefschrift “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Onderzoek naar de relatie tussen prentenboeken en de ontwikkeling van beeldende geletterdheid bij kinderen” en is illustrator van kinderboeken. Verder is hij verbonden aan PXL-Research voor praktijkgericht onderzoek over visuele kunsten.