Basketbal : geschiedenis, regels en tips - Gifford, Clive, ....- (Etten-Leur : Corona, 2010)
In vogelvlucht worden allerlei aspecten van het basketbal belicht. De geschiedenis, het veld en uitrusting, de spelregels, passen, dribbelen, aanval, lay-up, schieten, verdedigen en in balbezit komen worden elk toegelicht over twee pagina's. Afgesloten wordt met een overzicht van records en prestaties (o.a. recente Nederlandse kampioenen). Centraal staan de kleurenfoto's waarop vooral jongeren, maar ook professionele basketballers, in actie te zien zijn. De Angelsaksische oorsprong is enigzins te merken in zowel tekst als illustraties. Redelijk overzichtelijke lay-out op een witte achtergrond, met allerlei kaders en korte tekstblokken met een eigen kop. De onderschriften bij de foto's staan in een kleinere letter. Eigenlijk verduidelijken de illustraties meer dan de korte tekstjes. Het taalgebruik is redelijk goed op de doelgroep afgestemd. Soms zijn er wat lange zinnen gebruikt. Vetgedrukte woorden staan in de woordenlijst achterin. Verder zijn aanwezig een register en enige internetlinks. Uiteraard leer je een sport het beste in de praktijk. Tegelijk verschenen in de nu dertigdelige serie 'Ken je sport'* nog tien nieuwe delen. Een eerder deel uit 2008 was ook gewijd aan basketbal, maar deze was van Andy Smith* en behandelde ook andere onderwerpen. Vanaf ca. 11 jaar.
Stapsgewijs wordt van basketbal uitgelegd hoe je het beste kunt passen, dribbelen en verdedigen. Met fotostrips in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.