Plateforme : au milieu du monde : roman - Houellebecq, Michel, 1958- (Paris : J'ai lu, 2016)
Einzelgänger Michel (40) is zich pijnlijk bewust van zijn eigen middelmaat, wat hem niet belet af te geven op de valse reisgidsethiek en zich te verlustigen in de geraffineerde service van Thaise massagesalons. Een verkenning met zijn warmbloedige vriendin Valérie, staflid in de toeristenbranche, van diverse vakantieoorden is aanleiding tot nadere praktijk van en bespiegelingen over seksualiteit en commercie. En passant worden ontluisterende visies op de stadsjungle, emotionele vervreemding, het primitieve monotheïsme van de islam, islamitische doodseskaders, de westerse neergang geventileerd. Een doemscenario! Hoe nu deze roman typeren? Als fijnzinnig? Nee dus. Aanstootgevend? Allerminst, de ervaren lezer leest ook wat er niet staat. Controversieel? Ach, zonder controverse geen bewustwording en stellingname. Racistisch? Zeker niet! Literair? Nou en of. Heldere stijl, hechte structuur. Verrassend? Minder dan het visionaire 'Les particules élémentaires'*, al slaagt de confronterende auteur (1958) er na het vlakke 'Lanzarote'** hier wel weer in zijn cultstatus op te waarderen en de actualiteit angstig dicht te benaderen. Genomineerd voor de Prix Goncourt 2001.
Een wereldvreemde ambtenaar ontdekt in de warmbloedige relatie met zijn vriendin de mogelijkheden om seksualiteit en commercie te verenigen.
Nihilisme ; Sekstoerisme