La carte et le territoire : roman - Houellebecq, Michel, 1958- (Paris : Flammarion, 2016)
Een succesvol fotograaf ervaart in de eerste decennia van de 21e eeuw hoezeer vergankelijkheid en schone schijn zijn leven en kunst bepalen. - Vergankelijkheid en schone schijn alom. Succesvol fotograaf en schilder Jed Martin observeert vrij afstandelijk mensen en dingen die voorbijgaan. Hij ziet Frankrijk in de eerste decennia van de 21e eeuw uitgroeien tot een mediageniek attractiepark en zijn eigen ontwikkeling daarin weerspiegeld. Een kader dat auteur Houellebecq (1956) de ruimte biedt een variëteit aan vooral Franse persoonlijkheden en hun vertoon te benaderen, familie- en liefdesrelaties, de toeristenindustrie en pr-machinerie, kunst, het grote geld en de dood, en wat niet al: satirisch, pasticherend en reflectief. Zo ontstaat een hecht vlechtwerk van stemmingen, tinten en toonzettingen, waarin Jed Martin zich bezint op het lot van zijn ooit zo dynamische vader, die nu verkankert in een verzorgingstehuis, het kunstenaarsschap overdenkt, de lachwekkende glitters van jubelende recensies en reclameslogans ondergaat en in Ierland met kluizenaar Houellebecq zelf, jawel, o.m. het voorwoord bij zijn catalogus bespreekt. Een veelzeggende roman met een thrillerachtig slot! Bekroond met de Prix Goncourt 2010. Normale druk, krappe marge. © NBD Biblion - Kunstenaarskringen; Vader-zoonrelatie ; Dood ; Maatschappijkritiek
Présentation par Agathe Novak-Lechevalier - édition avec dossier - texte intégral