Extension du domaine de la lutte : roman - Houellebecq, Michel, 1958- (Paris : J'ai lu, 2016)
Een dertigjarige informaticus beseft allengs gevangen te zitten in zichzelf en het levensdoel gemist te hebben. Een zware depressie kondigt zich aan. Hij mag dan nog zulke fraaie theorieën ontwikkelen, zoals die over het economisch en seksueel liberalisme, beide gekenmerkt door de uitbreiding van het maatschappelijk slagveld tot alle klassen en leeftijden met definitieve winnaars aan de ene en onherroepelijke verliezers aan de andere kant (blz. 100), zelf ontbreekt het hem ten enenmale aan praktisch vermogen uit zichzelf en in contact met de wereld te treden. Wat hij om zich heen ziet en ervaart is overigens ook zo ontmoedigend, dat redding bij voorbaat uitgesloten lijkt. Vergeestelijking is geen pantser tegen verloedering, net zomin als verloedering tot levenslust kan stimuleren. Het cultuurpessimisme verwoord in deze debuutroman zou Houellebecq vier jaar later nog aanscherpen in zijn magistrale 'Particules élémentaires' *. Puntig verwoorde ontgoocheling. © NBD Biblion
Een dertigjarige informaticus beseft allengs gevangen te zitten in zichzelf en het levensdoel gemist te hebben.
Nihilisme ; Arbeid