Thérèse Desqueyroux : roman - Mauriac, François, ....- (Paris : Grasset, 2016)
Op het Franse platteland trouwt Thérèse met de zoon van de buren. Die is alleen geïnteresseerd in het belang van de familie en de jacht. Een vrouw is alleen goed voor het voortbrengen van erfgenamen. Ze krijgen een dochtertje. Tijdens de zwangerschap ontmoet Thérèse een jongeman uit de joodse familie die ook een huis heeft in het dorp. Met hem kan ze over van alles en nog wat praten, over wat ze op haar opleiding heeft geleerd, over boeken enz. Als ze ziet dat haar man de druppels arsenicum in veel te grote mate in zijn glas doet omdat diens gedachten bij een bosbrand zijn, zegt ze er niets van. Het brengt haar op het idee hem te vergiftigen, om hem uit z'n evenwicht te brengen. Het mislukt. Ze krijgt een proces, maar wordt ontslagen van rechtsvervolging. Terug thuis krijgt ze de straf alsnog: ze mag niet uit haar kamer komen en alleen zondag en bij bruiloften etc. moet ze naast haar man staan alsof er niets aan de hand is. Zo wordt de schande voorkomen... Uiteindelijk mag ze van haar man naar Parijs om een eigen leven te beginnen, als ze er maar is bij de min of meer officiële gelegenheden. Nog steeds nauwelijks emotie bij hem.
Préface et commentaires de Jean Touzot
Schuld en boete